Strafuitvoering tienerpooiers?

En laten we de ophef rond de laatste videoclip van Soufiane Eddyani nu écht eens aangrijpen om een debat ten gronde te voeren.

“Ophef?”, zullen velen denken. Het staat inderdaad nog niet ergens op één van de onlinekranten. En toch is er ophef.
Zuhal Demir en Ikrame Kastit hebben zich gisteren al uitgesproken op hun Facebookprofiel. Ook Nina Henkens en andere mensen, close bij jeugdwerk, vragen actie. Waarvoor grote dank.

Er is namelijk het fundamenteel recht op vrije meningsuiting. Dat impliceert dat die mening met een zelfde vrije mening kan worden beantwoord. En die luidt hier ten huize : “Je hebt er gene zak van begrepen, Soufiane”. Maar nog ernstiger : vrouwe justitie ook niet. En daarover zie ik niemand reageren.

Soufiane vraagt namelijk al enkele weken zijn ‘goede’ vriend Moreno vrij te laten. Straf, want de man werd tot 5 jaar effectief veroordeeld, bewezen geacht, voor seksuele uitbuiting van een uitermate kwetsbaar 15-jarig meisje.
Hij gaat verder en draagt nu ook zijn laatste rapnummer op aan Moreno. “Gepakt door het systeem”, zegt de tekst. In een mum van tijd zijn er 300000 views. Ook zijn hashtag Free Moreno kreeg 20000 likes.

Hij werd niet gepakt door het systeem maar door zijn eigen misdrijf. Straffer? Moreno zat maar een heel klein stukje achter tralies. Een verwaarloosbaar stukje. De effectieve straf werd omgezet in elektronisch toezicht. En tijdens dat toezicht kreeg hij de goedkeuring van justitie om die enkelband met de regelmaat van de klok uit te zetten want “hij moet zich terug kunnen integreren”. Gehoorzamen deed hij niet. Hij knipte de enkelband door, werd na maanden gevat én kreeg wéér elektronisch toezicht. En tijdens dat enkelbandje mocht hij van justitie – hij kreeg de toestemming – een videoclip opnemen in Ibiza.
Zelfs met die privileges schond Moreno toch weer tig voorwaarden. Weer werd hij geseind, weer was het een kat- en muisspel met politie en wéér werd hij gevat. En een mens kan het nog amper geloven maar wéér kreeg hij toestemming zijn resterende 1295 dagen uit te zitten mét een enkelbandje thuis én met de regelmaat van de klok dat bandje uit te zetten zodat “hij zich kan integreren”.

Blij dat er eindelijk reactie komt op rappers die over de slachtoffers van de ergste gruwel – seksuele uitbuiting – zingen alsof het niets is, de piepjonge slachtoffers bitches durven noemen, hoeren zelfs en in tig rapnummers daders van die gruwel verheerlijken of wegzetten als slachtoffers van het systeem.

Maar mag ik dit ook aangrijpen om ook het noodzakelijke debat aan te gaan over de strafuitvoering van dergelijke heerschappen? Of blijven we water naar de zee dragen?

SVN

Advertenties

2 gedachtes over “Strafuitvoering tienerpooiers?

 1. Afschuwelijk.
  Ze kunnen niet streng genoeg gestraft worden die tienerpooiers.
  Maar het is duidelijk dat het communicatieplatform van het kwade zoveel groter is !
  Het wordt hoog tijd om daar iets aan te doen.
  Want het is vergelijkbaar met alle propaganda tegen vluchtelingen, met de gele hesjes, …
  Er is hoge nood aan een sexy informatieplatform en misschien zijn rappers nog niet zo’n slecht idee om dat te dragen ?
  Mvg
  MCB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s