Anticonceptie voor onbekwame moeders?

Ik heb het echt helemaal gehad met Vlaamse media en politiek, het is een schande hoe een belangrijk maatschappelijk debat wordt gekaapt zonder de experten aan het woord te laten.

Hoe is dit nu mogelijk? Enkele OCMW-voorzitters van N-VA-signatuur kapen nu het feit dat anticonceptie moet bij onbekwame moeders, terwijl het OCMW daar nét NIET geplaatst voor is.

Rotterdam kwam er mee in media, ook daar werd het gekaapt door de politiek zonder de juiste duiding te geven hoe dat debat daar ooit ontstaan is.

Terug in de tijd, want ik heb dat wél gevolgd en verschillende artikels over geschreven. Ik ben daarvoor enkele keren in Nederland geweest en sprak onderzoekers.

Het debat is in Nederland gestart na de dood van Savannah.

Savannah werd in 2002 in Amsterdam opzettelijk gedood na jaren mishandeling door haar moeder met een ernstige psychische stoornis. Het kindje werd uitermate zwaar toegetakeld dood gevonden in de koffer van een auto.
De rechter bepaalt na het horen van de moeder bij het proces in 2004 dat de artsen ervoor moeten zorgen dat ze geen andere kinderen kan krijgen. Het was een juridisch precedent.

Daardoor zijn er in 2004 studies begonnen en de artsen van ouders met verstandelijke handicap of zwakzinnigheid en/of verslaving hebben toen aan de hand van onderzoek van verschillende dode kinderen door de ouders, ging over 80 overlijdens, gepleit voor tijdelijk anticonceptie.

De verklaring voor de verhoging van dat cijfer komt door het volwaardig burgerschap van mensen met een grote en hoge kwetsbaarheid. Vroeger werden deze mensen uit de maatschappij geweerd, ergens opgesloten in instituten, nu worden ze gelukkig opgenomen in de maatschappij maar hebben ze daardoor ook een gewone seksuele beleving en kinderwens. Waar ze helaas vaak niet in staat zijn om voor die kindjes te zorgen, zelfs niet met dagelijkse begeleiding. Dat is geen oordeel, dàt werd onderzocht.

Rotterdam. 2010. Melanie, 8 maanden oud. Gewurgd door psychisch zieke moeder. Ook Rotterdam stapt mee in het debat en begint aan een medisch en wetenschappelijk onderzoek.

Er wordt ook in Nederland een wet gestemd, het maakt het opsluiten mogelijk van zwangere verslaafde vrouwen. Verdere beschadiging kan dan worden voorkomen.

Dat kan in Bouman Geestelijke GezondheidsZiekenhuis in Rotterdam.
Daar worden vrouwen geplaatst vanaf 24 weken zwangerschap, vanaf de levensvatbaarheid van het ongeboren kind wordt de jeugdrechter bevoegd. Wetenschappelijke studies tonen daar aan dat de schade nooit meer te herstellen valt die de foetus krijgt tijdens de zwangerschap door overmatig alcohol of druggebruik van de moeder.
De resultaten van dit ziekenhuis zijn verbluffend : baby’s worden met veel minder neurologische schade geboren, wegen ook veel meer bij geboorte, zijn dus sterker.

Dàt is dus het debat dat we moeten aangaan. Maar wat doet Vlaanderen? Zonder enige kennis vanwaar dat voorstel in Nederland komt springen er een paar populaire politici op het onderwerp én is iedereen weer kenner van dienst.

Ronduit degoutant.

SVN

Advertenties

Een gedachte over “Anticonceptie voor onbekwame moeders?

  1. Ja Saskia, dat jij weer in de bres moet springen. Je hebt overschot van gelijk. Ik volgde ook het Nederlandse verhaal vanaf Savannah. Ik moet wel wat nuanceren. Bij de zaak Savannah werd de Jeugdzorg, en met name de Gezinsvoogd vervolgd (uiteindelijk niet veroordeeld) en dat zorgde voor een zeer krampachtige reactie van de jeugdzorg (de paraplu’s gingen open, de ambtenarij vierde hoogtij). Ik blijf ook het standpunt van Alice Van der Pas verdedigen: Elke ouder beschikt over het besef van verantwoordelijk-zijn voor haar of zijn kind. Dat maakt het ouderschap kwetsbaar, maar de ouder is de eindverantwoordelijke en dus de opdrachtgever. Daarom is ouderbegeleidng zo belangrijk, vooral voor ouders die thans door onkundigen als ‘onbekwaam’ bestempeld worden. Neen, hun bekwaamheden moeten door (intense) begeleiding onderzocht worden en zo nodig met professionele hulp aangevuld worden. Dàt is de richting die Nederland uiteindelijk gekozen heeft en waarover men in Vlaanderen niet spreekt, behalve jij dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s