Jeugdzorg: opvoeders en het systeem

Beste HLN, beste José Masschelin,

Met veel aandacht heb ik jouw opinie gelezen in de krant.
Je weet als journalist waarover je spreekt, je werkte eerder in de jeugdzorg.

Wat lees ik nu? Dat de kritiek op de werking van jeugdzorg volgens jou onterecht is. Je zegt dat Jordy alle hulp weigerde en dat nu éénmaal het gebrek aan ouderliefde zo hard inhaakt bij sommige jongeren dat niemand hier kan helpen.
Je trekt ook de kaart van al die begeleiders in de instellingen die zich dagelijks en professioneel met heel overgave inzetten.

U eindigt met “Gisteren werd Jordy begraven, laten we nu ook de onterechte aantijgingen begraven”.

En dat laatste – zeker in een belangrijke krant met groot bereik in Vlaanderen – doet mij meteen in de pen kruipen.
Natuurlijk moet hier op géén enkele begeleider of opvoeder of iemand werkzaam in de sector geschoten worden.
Zij staan inderdaad elke dag met hart en ziel naast deze kinderen en jongeren en geven het beste van zichzelf.
Keer op keer en dat met vallen en opstaan. Gebrek aan ouderliefde hakt inderdaad big time. We leven nu éénmaal in een maatschappij waar ‘vier moederdag’ elk jaar met veel glitter in vitrines hangt, waar het gezin centraal staat. Zo”n gezin niet hebben als kind is geen lachertje.

De kritiek gaat echter niet over de begeleiding. Nogmaals, die geven de grootste denkbare zorg, met hart en ziel.

Maar nu beweren dat aantijgingen aan het adres van de werking van onze jeugdzorg onterecht zijn, doet huiveren en fnuikt elk leerproces, ook noodzakelijke verbetering.

Er zijn wél problemen en dat willen benoemen is én voor die kinderen en jongeren én – beste José – ook voor die begeleiders en opvoeders. Ook zij snakken naar een vereenvoudiging van het systeem waar menselijkheid boven administratieve dodelijke logge regels wordt geplaatst.

Ik som even wat pijnpunten op. Helaas is alles neerschrijven onmogelijk. Het vraagt een boek.

Tieners – net omdat die afwezige ouderliefde inderdaad hard inhaakt – in jeugdzorg zijn soms echt niet klaar om in een systeem te functioneren van kamertrainingen waar je met amper 50 euro per maand alles dient te betalen, tot de schoolkosten.

Moeten we deze tieners dan blijven pamperen en met geld overladen? Zeker niet. Maar ik blijf pleiten voor een absolute vrijstelling van school- en medische kosten. Leer ze zelfredzaam zijn met datzelfde krappe budget wat eten en kleding en ontspanning betreft.

Tieners – net omdat die afwezige ouderliefde inderdaad hard inhaakt – hebben (de ene wat meer dan de andere) nood aan een blijvend aanspreekpunt uit die vertrouwde setting.

Je kan niet gezinsvervangend plaatsen en dan deze banden doorknippen. Nét omdat die opvoeders en begeleiders met hart en ziel en professioneel omgaan met deze tieners en in alle aspecten van het leven ouders vervangen of dragen, kan je niet ( zelfs na wangedrag – want natuurlijk veroorzaakt de zwaarte van een instellingsleven vaak conflicten, ook deze tieners puberen bvb ) deze banden doorknippen en volgens de regels zeggen “Bij een hulpvraag dien je je nu te richten naar een andere koker, die van de plus 18-jarigen”.
Ook daar zitten mensen die het beste van zichzelf geven, maar dat zijn vreemden. Daar doe je niet gemakkelijk een verhaal van een incestverleden, mishandeling of verwaarlozing.
Daar stap je niet zomaar binnen “mijn ouders hadden een totaal afwezige opvoedkundige draagkracht, kan je mij helpen want het lukt nog niet zo goed alleen”.

Nu ik toch bezig ben wil ik ook even andere ballonnetjes oplaten.

Toen ik in mijn jeugdinstellingen thuis kwam van school was de opvoederskamer bijna altijd gesloten. Ik moest deze – inderdaad, professionele en fijne – mensen zoeken in de leefruimte of op de kamers van huisgenootjes. Ze maakten huiswerk of deden fijne zaken met ons. Schapen scheren, wandelen in de bossen enz.

Zeg ik nu dat er geen activiteiten meer zijn? Zeker niet. Nog altijd naar best vermogen proberen alle begeleiders daar het accent te leggen. Maar als ik nu terug op bezoek ga staat de opvoederskamer steeds open en zit de helft van deze begeleiders achter een computer.
Zowat alles dient genoteerd op de contextbladen. Zowat alles moet soms op de meest ridicule papieren ingevuld, ook andere diensten dienen bijvoorbeeld a-formulieren en m-formulieren in de vullen om een maatschappelijke noodzaak aan te tonen of een andere maatregel te vragen.
En moest dat dan nog meteen zichtbaar effect hebben…
Maar nee, deze formulieren stapelen zich op, een heel bos ligt te wachten aan de toegangspoort.

En last but not least : uw krant schrijft voor iedereen. Ik kan de ouders niet meer tellen, jawel, zeer betrokken en aanwezige ouders, die al jaren wachten op de juiste zorg voor hun kind bij een hulpvraag.
Wachtlijsten ondersteuning thuisbegeleiding bijvoorbeeld bij kinderen met een autismestoornis is in sommige regio’s “binnen 8 jaar is er begeleiding”.

Dus aub, een grote smeekbede.
Er is wél nood en dringend om Jordy’s afschuwelijke dood collectief vast te grijpen en nu voor eens en voor altijd cruciale pijnpunten aan te pakken.

In naam van én de kinderen en tieners én die pracht van opvoeders en begeleiders in onze jeugdzorg.

SVN

Advertenties

2 gedachtes over “Jeugdzorg: opvoeders en het systeem

  1. Verdorie toch. De broodnodige kritische reflectie op de jeugdzorg in Vlaanderen mag toch niet vastrijden op wat zere tenen van jeugdzorgwerkers. Het gaat over jongeren en gezinnen die ondersteuning nodig hebben om brokken te lijmen en iets van hun leven te maken. Niet om het eergevoel van jeugdwerkers. Heb zelf 20 jaar met volle inzet meegewerkt in het systeem maar met de nodige kritische reflectie. Ooit zelf op het punt gestaan om er mee te kappen. Niet omwille van burnout maar omwille van schaamte om het systeem. Grootste probleem is volgens mij evenwel niet de administratieve overkill maar de veel te krappe budgetten op alle niveaus. Dit haalt de mogelijkheden om professioneel en kwalitatief te werken naar beneden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s