Romeo, politici wakker worden

Mijn échte vrienden kennen hem ondertussen. Die jongen (ondertussen 10 jaar) met de guitige ogen op mijn verjaardagsfeestje die fier rondging met de hapjes.
Twee jaar geleden bracht ik zijn verhaal in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. “De jongen zonder identiteit”. Er kwamen een pak reacties.
De burgemeester van Brecht zou er zich mee bemoeien. Maggie De Block ging er hoogst persoonlijk naar kijken. Het parket van Antwerpen en Pleegzorg Vlaanderen zou mee aan die kar trekken. Zelfs Het Paleis reageerde met een brief naar de grote baas van Vreemdelingenzaken en de minister van justitie “geef die jongen zijn Belgische nationaliteit”.

Romeo is hier geboren. Zijn mama is een tienermama, bont en blauw geslagen op straat, zo werd ze gevonden. Het werd een onderzoek van de Antwerpse politie naar gedwongen prostitutie. Zijn mama, zelf piepjong en zwaar getraumatiseerd had zelf zorg nodig en kon niet voor Romeo zorgen. Hij belandde in een super, fijn en warm pleeggezin, een gezin die trouwens altijd voor de mama van Romeo de deur openzetten.
De mama gaf zich op als Liberiaanse. Zij gaf de geboorte van Romeo niet aan op de Liberiaanse ambassade in Brussel. Hoe zou ze ook? Ze zat zelf als 15-jarige in een instelling voor tienermama’s. Evident zit je daar onder toezicht van de jeugdrechter, dat wil zeggen : je bent niet handelingsbekwaam, de mama kan dus NIETS worden verweten.

Maar zo kwam er ook op de identiteitskaart van Romeo ‘Liberiaan’ te staan en dat kan nu niemand veranderen. Gewoon niemand. Nochtans zegt deze ambassade met klem dat Romeo NIET hun onderdaan is. Hij is dus staatsloos. Jawel, staatsloos.
Twee jaar geleden kwam er ook telefoon van Davy De fauw, toen voetballer bij Zulte-Waregem, nu bij Club Brugge.
Ik mocht met de pleegouders en Romeo (schuilnaam) tijdens een wedstrijd op de eretribune komen zitten en Romeo mocht de wedstrijd openen met de bal te trappen.
Davy was zo gepakt door zijn verhaal, omdat Romeo graag zou voetballen maar zonder identiteit geen wedstrijden mag spelen.
Davy was dubbelgeraakt door zijn verhaal. Bij een administratieve fout heet hij ook De fauw met kleine f, verkeerdelijk genoteerd door – ook een administratief foutje.
Het was een superavond voor Romeo.
Hij voelde zich iemand én geliefd.

Afgelopen donderdag dan. Weer zitting op de Antwerpse jeugdrechtbank. Romeo heeft een goeie jeugdrechter, één van de betere jeugdrechters in Vlaanderen, zijn dossier werd van De Block naar Francken overgeheveld na de verkiezingen. Ik belde toen “Wij hebben zijn dossier op de afdeling fraude gelegd, mama heeft fouten gemaakt”
Ik “Ik begrijp dat jullie heel streng zijn bij verkeerd opgeven van nationaliteiten, maar hier kan je niet spreken van fraude in juridisch-technische zin, aangezien de mama door haar leeftijd (15 jaar) niets kan verweten worden. Zij was ook herstellende van zware straatshit. Kan dat niet anders opgelost?”

Ik belde ook naar de minister van justitie. “Nationaliteit is inderdaad onze bevoegdheid maar zolang zijn dossier bij fraude ligt op vreemdelingenzaken kunnen wij niets doen”. Tja, daar ligt zijn dossier nu al anderhalf jaar en langer (vorige staatssecretarissen).

Afgelopen donderdag. Jeugdrechters mogen zich over een dossier waarin ze gemandateerd zijn niet publiek uitspreken. Maar hij gaf wel een volmondige ‘go’ om het verhaal van Romeo weer naar buiten te brengen.

Nog steeds heeft Romeo geen identiteit, nog steeds kan hij niet voetballen of op reis gaan. Hij moet door zijn tijdelijk vreemdelingenpasje – dat elk jaar vervalt – in ons land blijven en mag ons land niet verlaten.

Zijn mama is 9 maanden geleden bevallen van een kindje. Dat kindje kreeg meteen de Belgische nationaliteit.

Sindsdien is Romeo vaak opstandig en zeer verdrietig.

“Waarom, Sas?, waarom mag ik niet op reis? Waarom mijn broertje wel en ik niet?”

Kunnen politici deze vraag beantwoorden?

Het verhaal van Romeo vandaag in alle kranten. Bedankt ook aan de collega’s van HLN om aandacht te geven aan deze schrijnende en onmenselijke situatie van één van onze kinderen in Vlaanderen.

SVN

Advertenties

Een gedachte over “Romeo, politici wakker worden

  1. Saskia hier Olieva, weet U nog van toen met “onze drie Roemeense kindjes” bij De Clerck op zijn “kabinet”.
    Ook zo een fameus model van minister enkel maar goed om elke maand zijn slordige aalmoes op te rapen. Al die volle buiken voelen niets van een lege buik. Wij mogen enkel maar belastingen betalen en met de verkiezingen voor dat soort onze stem uitbrengen. Wanneer zij eens iets moeten doen voor iemand dan schuiven zij dat maar al te graag naar een ander, en zo blijft alles hetzelfde voor arme stakkers. AAN DEN DOP MET DIE NU AAN DE MACHT ZIJN, als zij dan maar eens arm worden dan weten ze wat het is.
    Groetjes Olieva,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s