Ethnic profiling?

En hoe de afschuwelijke moord op een huisarts een ernstig maatschappelijk
debat waard is. Of mogen we hier geen ethnic profiling gebruiken? Is het weer ‘puur toeval?’

Maar eerst : sterkte aan alle familie, buren, kennissen en vrienden van de huisarts. Zij moeten door een hel gaan. Voor hen zou ik nog mijn mond willen houden, stilte willen vragen in media, maar dé zaak is té ernstig en zegt zoveel over onze ganse veiligheid- en justitiesysteem dat op zijn gat ligt.

De vermoedelijke dader was gekend bij het gerecht. Tot daar niet zoveel aan de hand. Gekend bij het gerecht kan je ook met een kleine veroordeling van jaren geleden zijn. Maar hij staat gekend voor zware feiten. Voor bedreiging aan een agent bvb. Voor bedreiging aan derden. En dat met wapens.

En sterker : twee weken geleden vonden ze nog wapens en goud bij de man.
Zware wapens volgens sommige kranten.
Jawel, tijdens een huiszoeking vonden ze wapens. Twee weken geleden.
Maar de man zat thuis.

Wil iedereen eens twee weken geleden in de context plaatsen?
Dat is na Verviers. En ja, na Parijs.
Onder terreurdreiging 3 dus.

In een post-Parijs-tijdperk waar politiediensten zich onbeschoft gedragen tijdens een controle van Montasser, in een post-Parijs-tijdperk waar Yassine met zware wapens op hem gericht verkeerdelijk wordt gearresteerd, in een post-Parijs-tijdperk waar vijf jongens onder de 14 jaar in commandostijl op de grond worden gegooid voor het vermoedelijk stelen van een fiets, en tal van andere voorbeelden, jawel, in dat tijdperk lieten ze een man die al gekend staat en veroordeeld is voor wapendreiging VRIJ na het vinden van wapens in zijn huis. Wapens tijdens terreurniveau drie dus.

Maar hey, hij heet Danny S.
Niet Mohamed, Rachid of Abdelkarim.

Alles gezegd.
Of nee toch niet : stop met mensen wijs te maken dat jullie diensten alles onder controle hebben meneer Jambon en minister Geens.

In naam van de nabestaanden van de huisdokter, dit is onaanvaardbaar.

SVN

Advertenties

2 gedachtes over “Ethnic profiling?

  1. Het is altijd gemakkelijk om de veiligheidsdiensten te beschuldigen van “geweldgebruik” met een inderhaast opgenomen filmpje met gsm of andere, waarbij enkel de reactie zichtbaar is. En niet de aanleiding/uitdaging/ophitsing van het individu in kwestie. Dit geldt voor Montasser, waarschijnlijk voor Yassine en zeker voor dat groepje jongeren. http://www.standaard.be/cnt/dmf20151202_02000662
    Wat u als ware commandostijl beschouwt, zie ik als een snelle directe interventie, om discussie en agressie naar politie te vermijden.
    Waarom een verschil maken in arrestaties voor jeugddelinquenten dan wel andere criminelen? Criminaliteit wordt helaas alsmaar jonger gepleegd…
    Maar langs de andere kant had ik niets minder verwacht dan schrijvers van “dewereldmorgen” a.k.a wereldverbeteraars.
    U heeft het recht op uw mening, ik op de mijne.

  2. Soms denk ik alleen te zijn met die gedachten, dat weinigen ander het zien, dat kinderen en jongeren en volwassen recht hebben op aandacht, begrip en bescherming. De verwarring omdat ik als kind leerde dat politie er was om je te helpen en te beschermen, ook het verkeer regelen, wat is het nu? Nu zijn er enkel vrijwilligers. Justitie laat niet van zich horen, rechtvaardige rechters namen al ontslag, Veel volk opgetrommeld om tentenkampen op te ruimen, om terreur niveau 4 te handhaven, doch enkel vrijwilligers om vluchtigen een plaats te geven om te slapen. Roland et al. zit al te popelen om ze agressief gedrag aan te smeren als ze hun mond opendoen na 3 weken wachten om eens binnen te geraken en oh ja, stel u voor, discussie aangaan met de politie. Als hem uw blog niet zint, wat hangt hij hier dan rond?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s