Rechten bij een arrestatie

In de nasleep van de onterechte en onaanvaardbare arrestatie van Yassine Boubout in shoppingcentrum Wijnegem deze week zou elke Vlaamse school verplicht volgende basisinformatie moeten geven.

– Politie mag arresteren indien je de orde verstoort, dronken bent, geseind staat of een misdrijf pleegt.

Er zijn bestuurlijke aanhoudingen en gerechtelijke aanhoudingen.

Gerechtelijk kan enkel op order van een procureur of bij op heterdaad-betrapping maar ook dan moet procureur zo snel mogelijk worden ingelicht.

1. ELKE arrestant heeft METEEN het recht een arts te vragen. Dat mag in geen geval en dus nooit worden geweigerd.

2. ELKE arrestant heeft meteen het recht te vragen dat zo snel mogelijk de arrestatie wordt genoteerd in het systeem, duidelijk uur van vrijheidsberoving én reden waarom.

1. Is belangrijk. Zo is er altijd een onafhankelijke getuige die -mocht er later betwisting zijn – ook kan zien in welke toestand de arrestant is.
De arts zal bvb noteren dat arrestant kalm is, dan kan moeilijk achteraf beweert door politie dat ‘arrestant wat langer in de cel bleef wegens weerspannigheid’.

2. Bestuurlijk mag voor de meeste redenen maar max 12 uur, andere arrestaties maximaal 24 uur. Bij het binnen gaan op UW RECHTEN staan en meteen vragen dat uur wordt genoteerd én reden waarom je van je vrijheid wordt beroofd kan daarna geen discussie geven.

Dit lijken 2 details maar zijn het echt niet.

Mochten alle mensen en zeker jongeren in Borgerhout – daar heb ik kennis – deze rechten systematisch toepassen, ben ik overtuigd dat er een pak onterechte arrestaties kunnen vermeden worden.

Politie moet zijn werk kunnen doen, vertrouwen in politie is van groot belang voor de leefbaarheid van onze maatschappij, maar verhaal van Yassine blijft én is onaanvaardbaar.

En één onaanvaardbaar verhaal is er één té veel.

Door de emotie werd vooral gereageerd op de wapens die werden gebruikt tijdens de arrestatie, op het feit dat het een arrestatie was op basis van ethnical profiling.

Véél straffer én erger in een rechtsstaat is dat Yassine van zijn vrijheid werd beroofd zonder geïnformeerd te worden waarom.
Véél straffer is dat politie nu nog beweert dat er niets abnormaal is gebeurd terwijl nog steeds NIET duidelijk is waarom hij werd opgesloten. Officieel dan.

Want het is ondertussen wél duidelijk. Er werd een verdachte gezocht die ondertussen door een andere ploeg werd gespot en het shoppingcentrum verlaten had. Maar die info werd niet doorgegeven aan de arrestatieploeg van Yassine. KAN DUS NIET.

Het feit dat Yassine daarna uren in de cel bleef zitten stelt daarom zeer belangrijke vragen.
Waarom werd hij niet onmiddellijk verhoord als de ‘verkeerde’ verdachte? In het geval die ploeg nog steeds niet op de hoogte werd gesteld.
Of was deze ploeg ondertussen wel op de hoogte gebracht maar dachten ze ‘we laten hem nog wat zitten?’ Verwerpelijk is dan het minste wat we kunnen zeggen.

Bovenstaande twee fundamentele rechten lijken maar kleine stapjes maar zou al zoveel veranderen.

Ik hoor namelijk té veel jongeren zoals Yassine die hun verhaal niet delen op sociale media maar waar politie zwaar hun boekje te buiten gaat.
Vrijheidsberoving is ernstig.
Daar dient politie altijd – en nooit mag hier een uitzondering op bestaan – de burger op zijn rechten te wijzen en omzichtig mee om te gaan.

SVN

Advertenties

2 gedachtes over “Rechten bij een arrestatie

  1. Helemaal terechte en juridisch onderbouwde stellingname.
    We leven nog altijd niet in het Wilde Westen, waar willekeur troef is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s