Wat te doen bij niet-begeleide minderjarigen?

En dat heet nu eens fijn collegiaal samenwerken. Over concurrentie heen want daar krijg ik het soms echt van wanneer het maatschappelijk relevante thema’s betreft.
Telefoon van De Standaard. “Saskia, waar moeten we opletten wat niet-begeleide minderjarigen bij de vluchtelingen betreft?”

“Uitstekende vraag.

1. Zorgen dat er zo snel mogelijk een voogd per minderjarige wordt aangesteld. Oproep doen via media want er is een tekort aan voogden. Een voogd doet géén opvang, maar staat in om gepaste opvang te zoeken en de minderjarige zo snel mogelijk zijn/haar rechten te vrijwaren die we internationaal geratificeerd hebben en dus verplicht zijn in het kader van beschermingsmaatregelen ‘kinderen op ons grondgebied’. Met dat RECHT toe te passen zouden we ook niet meer moeten lullen over papieren meegeven in Nederlands of niet want die voogden kunnen deze kwetsbare minderjarigen begeleiden. Cruciaal dus.

2. Pleegzorg Vlaanderen heeft al meteen de koe bij de hoorns gevat. Campagne gestart om aan Vlamingen te vragen pleegzorgouder te worden van deze precaire groep. Pluim is hier op zijn plaats.

3. Ook federaal moet volgen. Voogden zijn nog steeds een bevoegdheid van justitie en dus minister Geens, ik hoor hem opvallend niet in dit debat.

4. Ook Vlaams moet veel meer doen dan enkel pleegzorgouders zoeken.
Zo geraken de speciale OKAN-klasjes overbelast, vergeet niet dat deze minderjarigen recht hebben op onderwijs, dus ook CLB’s hebben dringend meer steun nodig en dit is in ons allerbelang omdat deze groep het meest kwetsbaar is om benaderd te worden door mensen met criminele doeleinden.

5. Nu dus mikken en meteen op federaal en Vlaams niveau met kennis van zaken handelen zal ons in de nabije toekomst vruchten afwerpen of ik vrees dat we anders van die gastjes gaan tegenkomen in de jeugdinstellingen na het plegen van overlevingscriminaliteit.

6. Ook nu al via de parlementen duidelijke afspraken maken wat we met hen doen op de leeftijd van 18 jaar. Zodat ze niet weer in de goot belanden en vrezen uitgezet te worden tijdens hun studies enz.
Dat perspectief bieden is nodig en dus dat beleidsgat nu al dichten.”

……

“Bedankt”

“Graag gedaan”

SVN

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s