Intussen in Kroatië …

Aub even bij stilstaan Vlaanderen.
Het overkomt me zelden dat een getuigenis door merg en been gaat. Dat een totale onbekende mij met zijn verhaal aan een telefoon tot tranen beweegt.
Morgen breng ik in Dag Allemaal de beklemmende getuigenis van Belgische grootouders.
Deze mensen hebben een maand in de gevangenis van Kroatië gezeten, werden overgebracht door Belgische politie naar ons land en dan in de gevangenissen van Antwerpen en Mechelen gestoken. Ze zijn nog steeds van hun vrijheid beroofd. Ze zitten sinds een paar dagen onder elektronisch toezicht – twee van onze schaarse enkelbandjes – in een appartement van een Antwerpse zakenman.
Anders moesten ze nog in de gevangenis blijven.
In verdenking gesteld door een Belgische onderzoeksrechter, letterlijk op hun Europees aanhoudingsbevel “het onttrekken van twee minderjarige kinderen aan het toezicht van de Belgische jeugdrechter”.
Ze werden in het bijzijn van deze twee kindjes omsingeld door politie in Kroatië op vraag van het Belgische gerecht en in de boeien geslagen.
Ontvoering zo we dat noemen. Daar staan strenge straffen op.
“Terecht” is dus een eerste reactie.
Tot je het verhaal hoort.

Deze twee kindjes zijn hun eigen kleinkinderen. Ze zijn momenteel 7 en 2 jaar oud. Ze werden na de geboorte meteen aan hen toegewezen.
Reden = pakken sociale verslagen, vonnissen en processen-verbaal.
“Extreem en herhaaldelijk intrafamiliaal geweld”, staat in 1 van de jeugdrechtbankvonnissen. Omwille van de extreme agressie van de vader, hij werd regelmatig in de gevangenis gestoken waaronder 1 keer voor het bewerken van deze grootvader met een hamer – geen grap – , had diezelfde vader een contactverbod met zijn eigen kindjes.
Een contactverbod betekent echter niet dat uw rechten als vader niet meer gelden.
Hij heeft dus onder contactverbod het recht te eisen dat zijn kindjes in zijn buurt – zelfde grondgebied – blijven.
De grootouders werden dus internationaal opgespoord.
Pittig detail : zij lieten aan iedereen – ook parket – weten waar ze zaten. Het is dus niet dat ze op de vlucht waren.
En mocht dit het ganse verhaal zijn, maar nee hoor, dat wat onze justitie deze grootouders verwijt “deze kinderen onttrekken aan het toezicht van de Belgische jeugdrechter” door met deze kleinkindjes naar Kroatië te vertrekken, grootvader letterlijk toen ik hem heb bezocht “ik wou alleen maar rust mevrouw, voor mijn kleinkindjes, ze zijn alles voor mij en we leven in zoveel angst voor hun vader” , doet justitie dit nu zelf.
Ik zever niet. De twee jonge Belgische kindjes werden ginder ‘vergeten’ toen deze grootouders als criminelen naar België werden gevlogen.
En ze zitten er nu nog. Helemaal alleen. 7 en 2 jaar. In een lokale jeugdinstelling van Kroatië.
Oeps. Een foutje van de Belgische staat.
Zowat alle kabinetten heb ik vorige week gebeld. Of Geens eens kan informeren wat de stand van zaken is. Of Reynders langs diplomatieke weg kan moven.
U leest het ganse verhaal en de lijdensweg van deze twee mensen en twee jonge kindjes morgen in Dag Allemaal.
Hier zitten 9000 getuigen op dit profiel.
Mijn publiek woord dat ik zal blijven bellen en bellen tot deze kinderen hier terug zijn. Of naar ginder vertrek.
Jawel, Belgische staat, u onttrekt deze kinderen momenteel aan het toezicht van de Belgische jeugdrechter omdat u ze nu al acht weken (!!!!) laat verkommeren in Kroatië. U zou als rechtsstaat internationaal moeten worden aangehouden.
Per slot van rekening hebt u dat voor hetzelfde ‘vergrijp’ gedaan met deze grootouders. Die na jaren terreur en agressie van een vader met contactverbod hun kleinkindjes gewoon rust wilden gunnen. Dàt is hun misdrijf. Daarvoor dragen ze na weken gevangenis nog steeds een enkelband.

En de kindjes? Daar waar dat machtsvertoon voor diende dus.
Oeps, nog ginder.
X is twee jaar geworden in oktober.
XX wordt zeven jaar in maart.
Ze hebben nog niemand vertrouwd gehoord sinds de aanhouding van hun grootouders voor hun ogen op 18 december. Zonder afscheid te kunnen nemen. Niemand.
En nu zitten ze daar in een jeugdinstelling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s